Innovatív árnyékolók, különleges otthoni megoldások

Mutatjuk, hogy a redőnyzsinór cseréje hogyan oldható meg házilag!

A redőnyzsinór cseréje egy olyan probléma, ami bármely otthonban felmerülhet. Manapság szinte már minden háztartásban van valamilyen árnyékoló az ablakon. Sok helyen redőny vagy zsaluzia védi a lakást a külső hatásoktól. Egy jó minőségű árnyékolóba érdemes is befektetni, hiszen hosszú ideig szolgálja majd kényelmünket

A redőnyzsinór cseréje egy olyan probléma, ami bármely otthonban felmerülhet. Manapság szinte már minden háztartásban van valamilyen árnyékoló az ablakon. Sok helyen redőny vagy zsaluzia védi a lakást a külső hatásoktól. Egy jó minőségű árnyékolóba érdemes is befektetni, hiszen hosszú ideig szolgálja majd kényelmünket.

 

Azonban ahhoz, hogy valóban tartós is maradjon, figyelnünk kell rá, hogy rendeltetésszerűen használjuk. Kiváló minőségű árnyékolókat forgalmazunk, amelyek korszerűek, időtállóak és strapabíróak is egyben. Ám ennek ellenére néha előfordulhatnak meghibásodások, illetve elöregedhetnek az egyes alkatrészek.

 

Annak érdekében, hogy ne legyen belőle még nagyobb gond, a legkisebb hibákat is célszerű azonnal orvosolni. A jelentősebb és az apróbb problémák is haladéktalanul kerüljenek kijavításra.

 

Redőnyzsinór cseréje házilag

 

Ha eljön az ideje egy-egy alkatrész cseréjének, ezeket akár magunk is elvégezhetjük – legalábbis az egyszerűbbeket. Ilyen a redőnyzsinór cseréje, amit különösebb hozzáértés és szakértelem nélkül is meg lehet oldani.

 

A redőnyzsinór cseréje abban különbözik a gurtni cseréjétől, hogy a zsinórt másképp kell rögzíteni az automata csévélőjébe. Akkor szoktak mindenképpen zsinórt alkalmazni a redőny beszerelésekor, ha nagyon rávakoltak a nyílászáró tokjára és csak ferdén lehet berakni a felhúzót.

 

Ilyen esetekben ugyanis a redőnygurtni használata lehetetlen, mert ha ferdén vezetjük be a lakásba, akkor leugrik a tárcsáról. Így nem tudjuk rendeltetésszerűen működtetni a redőnyt sem, úgyhogy a meghibásodás borítékolható. A redőnygurtni cseréjéről már írtunk egy korábbi blogbejegyzésben.

 

A redőnyzsinór cseréje veszélyes is lehet

 

Nagyon fontos, hogy tudatában legyünk, hogy a külső tokos redőnyök esetében a redőnyzsinór cseréje nem egy biztonságos művelet. Vagy fel kell állni kívül az ablakra, vagy le kell szerelni a redőnyt. Az első eset rendkívül veszélyes, a második pedig nagy szakértelmet igényel.

 

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a redőnyzsinór cseréje nekünk való feladat-e és jól el tudjuk-e végezni, akkor inkább ne is álljunk neki. Több kárt okozhatunk, mint hasznot, ha nem megfelelően dolgozunk.

 

A redőnyzsinór cseréje lépésekben

 

Szereljük le a külső ütközőket a redőnyről, majd húzzuk be óvatosan a tokba. Ha a záróléc is kijött a sínekből, kössük szorosan a tengelyre a redőnypalástot. Húzzuk a zsinórt, amíg az összes le nem tekeredik a tárcsáról.

 

Oldjuk fel a zsinór rögzítését, jegyezzük meg a bevezetés helyét, és már ki is lehet húzni a hibás zsinórt. Érdemes csomót kötni a végére, hogy ne tekeredjen be az egész és sikeresen legyen a redőnyzsinór cseréje.

 

Vágjunk le egy ugyanakkora darabot az új zsinórból, fűzzük be a zsinórbevezetőbe, majd a tárcsába ugyanazon a helyen, ahol a régi volt. Rögzítsük a végét a tárcsához, a szabadonfutó redőnytengely forgatásával tekerjünk fel 1-2 menetet a tárcsára.

 

További tennivalók

 

Bontsuk ki a redőnypalástot, tegyük vissza a sínbe, majd engedjük le a redőnyt. A zsinór feltekeredik, a vége pedig 40-50 cm-rel túllóg a csévélőn. A szabadon lévő végét szereljük be és rögzítsük az automata csévélőjébe. Ez egy kicsit bonyolultabb feladat, ehhez egy kis kézügyességre is szükség lesz.

 

Ha készen vagyunk, visszacsavarozzuk a csévélő oldalát, majd a csévélőt visszatesszük az eredeti helyére. Végül pedig visszaszereljük az ütközőket és befejezettnek tekinthető a redőnyzsinór cseréje.

 

Végezzünk néhány próbahúzást, hogy lássuk, milyen tökéletes lett a végeredmény! Ha jól funkcionál, kész is van a redőnyzsinór cseréje. Ha nem megoldható a javítást és új redőnyt szeretnél, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Megosztás:

Kapcsolódó bejegyzések

Az energiatakarékos külső tokos redőny

Vannak olyan épületek, amelyeken nem lett kialakítva hely a redőnytoknak az építkezés során. Ezeken a házakon külső tokos redőny felszerelése történhet, amennyiben igényt tartunk erre az árnyékolóra. Nagyon közkedvelt ez a típus, ezért rendkívül sokan választják otthonuk kényelmesebbé tételéhez.

Bővebben

A zsinóros redőnyautomata szerelése nagyon kockázatos!

A zsinóros redőnyautomata szerelése egy olyan munka, amire időnként sor kerülhet, ha árnyékolónkat zsinórral működtetjük. Azt úgy vesszük észre, hogy az automata meghibásodott, hogy nem tudjuk a redőnyt felhúzni. Ilyenkor az automata cseréje lesz a javítás egyetlen módja.

Bővebben